Sådan vinder du din målgruppe

Målgruppe

Det ultimative vi alle ønsker at opnå med vores kommunikation, er at vinde vores målgruppe. Her er løsningen og din formel til overvindelse af din målgruppe: det tvingende argument.

Hvad er et tvingende argument?

Et tvingende argument er et gyldigt argument, der tvinger. Mere konkret betyder det, at et tvingende argument er, når man har antaget de fremførte begrundelser, så er man nødt til automatisk at antage konklusionen. Det gør sig gældende, uanset om man har lyst til at godtage konklusionen eller ej. Man bliver altså som modtager tvunget til at godtage argumentet.

Jürgen Habermas (1976 & 1984) beskriver det som værende ”argumentets tvangløse tvang”. Fordi det handler ikke om en magtudøvelse. Det der tvinger, er den rationalitet, vi har til fælles, og som argumentet fremdriver.

Et klassisk eksempel

Det klassiske eksempel på et tvingende argument kommer fra Erasmus Montanus. Det er altid godt at komme med et konkret eksempel, og her kommer alle lærerbøgernes yndlingseksempel:

P: En sten kan ikke tale

P: Morlille kan tale

K: Morlille er ikke en sten

Præmisser (P) & Konklusion (K)

”Argumenter i kontekst – introduktion til pragmatisk argumentationsanalyse” af Niels Møller Nielsen, s. 53

Det er et skørt eksempel, men også ganske givende for forklaringen af det tvingende argument. Hertil, kan vi nemlig snakke om, hvad det egentlig er ved argumentet, der tvinger os. Grundlæggende handler det om, at når vi først har godtaget præmisserne (P), så vil det være selvmodsigende at nægte konklusionen (K). Så snart vi godtager præmisserne om, at en sten ikke kan tale, og at Morlille kan tale, så må vi rationelt udlede, at Morlille ikke er en sten.

En accept af præmisserne tvinger os altså til accept af konklusionen. Præmisserne indeholder tilsammen samme information som konklusionen, og dermed kan man ikke nægte konklusionen, når først præmisserne er accepteret. Det er kernen i logisk gyldighed.

Og sådan kunne den retoriske sprognørd fortsætte!

Ønsker du en mere fyldestgørende og dybere forklaring af argumentation, så kan vi anbefale ”Argumenter i kontekst – introduktion til pragmatisk argumentationsanalyse” af Niels Møller Nielsen.

 

Vind din målgruppe ved tvangsløst at tvinge dem

Pointen med dette, og grunden til at det tvingende argument bliver fremhævet, er at understrege vigtigheden af at arbejde strategisk og velovervejet med din kommunikation.

Hvis du formår at gennemarbejde dit budskab skarpt nok, så kan du få din målgruppe til, helt uden at de selv ved det, at tilslutte sig dig og dit budskab. Simpelthen “tvangsløst tvinge dem”, som Habermas ville have sagt. Det er da nemt, hva?

Faktisk er det slet ikke så nemt. Det kræver en god solid og gennemtænkt strategi bag. Dit tvingende argument er intet uden et godt fundament, og et større univers/brand, det kan støtte sig op ad.

Men det, du kan vinde ved at investere tid og ressourcer på at arbejde med din kommunikation, er al besvær værd! Derfor vil vi alligevel forsøge, at give dig en guide til, hvordan du selv kan komme igang.

Sådan vinder du din målgruppe

 1. Identificer dit budskab og din USP (Unique Selling Point)

  Hvad er det for et budskab som du gerne vil have din målgruppe skal tvangsløst tvinges til at tage til sig? Du er nødt til at være helt skarp på dit budskab, førend du kan opsætte dit tvingende argument.

  Som et godt udgangspunkt, kan du derfor tage fokusere på dine USP’er. Hvad gør dit produkt unikt? Hvad bør du særligt fremhæve?

  Herfra, kan du arbejde med at specificere yderligere ind. Hvad skal være BUDSKABET, du vil vinde din målgruppe med?

  Det tager tid og dedikation. Oftest mere tid end man lige skulle forvente. Men god forberedelse er alt, siger de kloge. Det gælder også, når det kommer til strategisk kommunikation. Gør dig selv den tjeneste og invester tiden – du vil takke dig selv i sidste ende!

 2. Sæt Erasmus Montanus eksemplet op

  Når dit hovedbudskab er fundet, så kan du begynde at opsætte dit tvingende argument. Som udgangspunkt kan du bruge Erasmus Montanus eksemplet – to præmisser og en konklusion.

  Et eksempel:
  P: Ungdom er godt
  P: Evian gør dig ung
  K: Evian er godt


  Evian reklame fra 2014

  Igen. Vid, at det tager tid at simplificere sit budskab. Evian-eksemplet ser ganske vist simpelt ud. Men kig lige på det igen. Hvor lang tid har det ikke taget for dem at komme frem til “ungdom er godt” og “Evian gør dig ung”? Lang tid, kan vi godt afsløre. Det er en del af en længere og større brandhistorie, som har taget adskillige år at skabe og frembringe. Så hav tålmodighed.

 3. Test det af & kend din målgruppe

  Det er så vigtigt, at du får testet dit argument af på enkelte personer fra din målgruppe. Får du den respons som du havde håbet på?

  Da det tvingende argument er bundet op på at din målgruppe helt automatisk og rationelt nå frem til konklusionen, så kan der ske misforståelser. Særligt, hvis du ikke selv er i øjenhøjde med din målgruppe. Kend dit publikum godt, og hvis ikke, så er det på høje tid, du gør en aktiv indsats for at lære dem godt at kende.

  F.eks. Evian forudsætter/ ved at deres målgruppe idealiserer ungdommen – hvis ikke det er tilfældet, så vil argumentet ikke fungere efter hensigten. Deres argument indgår i en langt større kontekst, for at den giver mening. Det samme gør sig gældende for dig og dit argument.

 4. 1-2-3 KØR!

  Nu er det tid til at bruge dit tvingende argument. Sæt det i en brugbar kontekst, og så lad ellers magien ske.

 5. MEN

  Ja… Selvfølgelig er der et MEN. Dit tvingende argument kan ikke stå alene. Der er nødt til at være underbyggende elementer, der tilsammen med dit tvingende argument skaber en helhed.

  Evian sendte heller ikke kun én reklame ud. De opbyggede et kampagneunivers, hvor deres “Evian – Live young” blev til en helhed i forenelse med deres brand og deres brandhistorie. Kun med helheder skabes der effekt!

Skal du have hjælp til at vinde din målgruppe?

Så står vi altid klar til en snak om dine muligheder om hvordan du kan vinde målgruppe. Der findes mange veje til Rom! Du kan tage kontakt til os lige her.